Zdravé ryby
Ve srovnání s lidmi, kteří nejí ryby, mají ti lidé, kteří ryby jí zdravotní
výhody. Opravdu, jsou na to studie. Milovníci rybího masa
mají tendenci žít déle a mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a dokonce mohou konzumací ryb zvýšit své zdraví
mozku (konzumace rybího masa je prevencí demence).
Ryba je nejlepším zdrojem dvou omega-3 polynenasycených tuků – kyseliny eikosapentenové (EPA) a kyseliny dokosahexenové
(DHA) – spojených s velkými přínosy pro zdraví. Ryby také obsahují vitamíny,
minerály a další tuky, které mohou pracovat s omega-3 mastnými kyselinami na
ochraně srdce a celkového zdraví.
Bohaté na bílkoviny a s nízkým obsahem nasycených tuků, mohou ryby také
nahradit méně zdravé potraviny ve vaší stravě, jako je třeba červené maso.
Přínosy ryb obecně převažují potenciální rizika kontaminantů (jako je rtuť),
které mohou být přítomny, zejména pokud jíte většinou menší ryby (ty jsou níže
v potravinovém řetězci) a měníte druhy ryb ve vašem jídelníčku.
Jak konzumace ryb pomáhá chránit vaše srdce?
Pozorovací studie důsledně ukazují, že lidé, kteří jedí více ryb, zejména
mastné ryby, mají nižší riziko srdečních infarktů, mrtvice a dalších
koronárních problémů, než ti, kteří nejí ryby vůbec
(nebo je jí méně). Přesně, jak ryby pomáhají snížit riziko, není jasné. Ale
výzkum, který se uskutečnil v laboratoři, zjistil, že omega-3 tuky v rybím
oleji a v rybách pomáhá předcházet vzniku arytmií a krevních sraženin, snižuje
zánět, vytváří pružnější tepny, snižuje triglyceridy (při užívání ve vysokých
dávkách) a snižuje mírně krevní tlak skromně.
Mohou to být ale i další faktory. Meta-analýza publikovaná v klinickém
sborníku Mayo v lednu 2017 zkoumala 16 pozorovacích studií o omega-3 tucích a
událostech spojených s ischemickou chorobou srdeční, zejména infarktem. Tyto
studie se zaměřovaly spíše na spotřebu ryb než na pilulky s rybími oleji. Celkově
lidé, kteří konzumují omega-3, měli o 18% snížení koronárního rizika.
Tato zjištění jsou v souladu s rozsáhlou studií v časopise Circulation: Heart Failure, která zahrnovala pouze ženy. Ty ženy, které
jedly pět nebo více porcí ryby týdně (pečené, ne smažené) po dobu 10 let, měly
o 30% snížené riziko srdečního selhání ve srovnání s ženami, které jedly méně
než jednu porci měsíčně. Nejsilnější ryby, jako je losos, vyšší v omega-3
tucích, byly “nejvíce ochranné”.
Pomáhá konzumace ryb chránit váš mozek?
Důkaz, že konzumace ryb pomáhá chránit mozek, není tak silná jako u
kardiovaskulárních přínosů. Mnoho studií zjistilo, že to, co je dobré pro
srdce, je také dobré pro mozek, jehož fungování závisí na zdravém průtoku krve.
Kromě toho je DHA klíčovou strukturní složkou mozku. Takže předpoklady zde
jsou.
Většina publikovaných studií nalezla vztah mezi větším příjmem ryb a
sníženým výskytem kognitivního poklesu, včetně Alzheimerovy choroby. Mezi první
byla Rotterdamská studie, publikovaná v roce
1997 v Annals of Neurology.
Lidé (ve věku 55 let a starší, zpočátku kognitivně zdraví), kteří jedli nejvíce
ryb (v průměru nejméně 150 gramů týdně) měli o 50 procent nižší riziko
rozvojové demence (především Alzheimerovy choroby) po dvou letech sledování. Studie PAQUID ve Francii, publikovaná
v roce 2002 v BMJ, zjistila, že starší dospělí, kteří jedli nejméně jednu rybí
porci jídla týdně, měli o 35% nižší pravděpodobnost vývoje Alzheimerovy choroby
za sedm let.
A co ryby a revmatoidní artritida?
Studie z roku 2017, publikovaná v
publikaci Arthritis Care & Research,
zjistila, že lidé s revmatoidní artritidou, kteří konzumovali více ryb, trpěli
méně bolesti a otoku. Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které
způsobuje zánět kloubů a různých orgánů. Vědci se ptali 176 účastníků na jejich
spotřebu nesmažených ryb a poté předělali odpovědi na “skóre aktivity nemocí”. Když
se zvýšil příjem ryb, průměrné skóre bolesti kloubů a otoku kleslo.
Může častá konzumace ryb pomáhat předcházet cukrovce?
Někteří výzkumní pracovníci mají v toto velkou důvěru, ale studie zatím nenašly
konzistentní výhody. 15letá studie publikovaná v magazínu Diabetes Care v roce
2009 například neprokázala žádný příznivý účinek celkové spotřeby ryb, typu ryb
nebo příjmu EPA a DHA na riziko diabetu 2. typu. Výzkumy však pokračují.
Ryby jsou prostě zdravé.